Hungarogumi kezdõlap
 
MAK logo
Váltóméret kalkulátor
Raktárkészlet (Hungary)
Raktárkészlet (Italy)
MAK autótipus leírás (technikai)
MAK tuning autók
MAK alufelni felpróbáló
MAK alufelni felpróbáló mobilra
 
Termékek
Nyári gumik
Téli gumik
Alufelnik
Lemezfelnik
Téli gumi + Lemezfelni
Nyári gumi + Alufelni
Téli gumi + Alufelni
 
Belépés viszonteladóknak
felhasználónév:
jelszó:
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 

Információk a DOT számról!

HTA - Magyar Gumiabroncs Szövetség Az utóbbi években több autós kiadványban és számos online felületen megjelent cikknek köszönhetõen egyre több gumiabroncs vásárló érdeklõdik a megvásárolni kívánt gumiabroncs DOT számáról, mondván: ha a gumi nem az aktuális évben került gyártásra, akkor már nem is érdemes megvenni.

A DOT szám a gumiabroncsok oldalfalán található jelölés, ami a gumi gyártási idejét is mutatja. A DOT szám utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás idõpontját. Az utolsó 4 számjegybõl az elsõ kettõ a gyártási év adott hetét, a második kettõ a gyártási évet jelöli.

Mégis mi a gond a nem az adott évben gyártott gumiabroncsokkal? – vetõdik fel a kérdés. A gumiabroncs nem gyorsan romló termék, hanem tartós fogyasztási eszköz: szakszerû tárolás esetén a nem használt abroncs 5 évig mindenképpen újnak tekinthetõ, azaz felszerelhetõ!

A gyártási folyamat során a gumiabroncsba olyan adalékanyagok kerülnek, amelyek megakadályozzák a minõségromlást, az elöregedést és a futóteljesítmény romlását. Ezek az adalékanyagok biztosítják, hogy az abroncs tulajdonságai élethosszig megmaradjanak. A HTA szakértõi szerint a gyártás után 5 évvel az abroncsok teljesítménye nem romlik, amennyiben azok tárolása szakszerû volt és a felszerelést követõ további 5 évig használható.

Ugyanakkor hivatalos, legális vásárlás esetén semmiféle garanciális hátrány sem érheti a fogyasztót, mert a garancia a vásárlás napjától érvényes, nem a gumiabroncs gyártási idejétõl. Ha több évvel korábban gyártott, korábban nem használt abroncsot találunk jó áron, nyugodtan vegyük meg, nem fogunk rossz üzletet kötni!

A HTA tagcégek gyakorlata szerint 5 évnél idõsebb új gumiabroncsokat nem szoktak értékesíteni, általában a legtöbb értékesítésre kerülõ abroncsot az aktuális vagy az azt megelõzõ évben gyártották, ritkábban két évvel korábban. Az 5 évesnél fiatalabb gumiabroncsok teljes értékû termékként forgalmazhatóak, az 5 évnél idõsebbeket szokták már olcsóbban árusítani a kereskedõk.

Jelenleg nincs olyan jogszabály, ami szabályozná, hogy mikor kell a gumiabroncsokat véglegesen lecserélni, de a HTA szakembereinek véleménye szerint 10 évnél idõsebb - akár még nem használt - abroncsokat semmilyen körülmények között ne vásároljunk meg, és ne is használjunk már!


* HTA - Magyar Gumiabroncs Szövetség

HungaroGumi.hu - online nyári gumi, téli gumi, acél felni, alufelni áruház
1154 Budapest, Szentmihályi út 100. || Tel.: +36 1 415-2070
1158 Budapest, Késmárk utca 9. || Tel.: +36 1 415-1200
info@hungarogumi.hu
Google+